20.06.2018

Brexit: Du skal sikre din virksomhed nu

Brexit-forhandlingerne kører for fuld udblæsning, og det er meget usikkert, hvornår der vil være en holdbar aftale om det fremtidige handelssamarbejde. Ifølge Kromann Reumert skal det ikke få dig til at gå i venteposition – du kan og skal handle nu.
Søren Skibsted, partner og chef for Kromann Reumerts kontor i London Søren Skibsted, partner og chef for Kromann Reumerts kontor i London

Har din virksomhed agenter eller datterselskab i Storbritannien, handler du med britiske virksomheder, eller har din virksomhed væsentlige aktiviteter i landet? Så holder du sikkert et skarpt øje med udviklingen i de politiske forhandlinger og den konsekvens, de har for din forretning på markedet.

Lang vej til skilsmisse

Selv om en såkaldt high-level agreement kom på plads i december 2017, og der blev opnået politisk enighed om en transitionsaftale medio marts, er vejen lang, før skilsmissen er en realitet.

”Det er nu aftalt, at situationen vil være ’business as usual’ frem til december 2020, men i forhold til det fremtidige handelsforhold fra og med 2021 er det meget overordnede retningslinjer, der er drøftet mellem parterne. Reelt er der derfor aftalt meget lidt,” siger Søren Skibsted, partner og chef for Kromann Reumerts kontor i London, og fortsætter:

”Det er ikke lette spørgsmål, som EU og Teresa May debatterer nu, og parterne står langt fra hinanden. EU har ikke interesse i en mellemvej i hverken skilsmisseaftalen eller den fremtidige samhandelsaftale – det er enten eller. Storbritannien står på sin side med et svært politisk mandat og har meget at tabe.”

Overgangsaftale

Helt konkret drøfter EU og Storbritannien nu en overgangsaftale, som skal fungere, indtil en endelig skilsmisseaftale er på plads. Den skal fastlægge, hvilken relation Storbritannien skal have til EU og hvor længe. Dertil kommer, at det skal afklares, hvordan handel skal foregå indtil udtrædelsen af det indre marked.

”Planen var oprindeligt at have en handelsaftale på plads i marts 2019, men de når ikke at blive enige til den tid. Derfor er det lige nu en overgangsaftale, som er i fokus. Den skal ligge klar i oktober 2018,” siger Søren Skibsted og fortsætter:

”Den politiske enighed, som parterne nu har opnået med overgangsaftalen frem til december 2020 betyder, at danske virksomheder ved, hvad de skal indrette sig efter indtil da, og at der ikke sker ændringer ad to omgange.”

Dyk ned i Eksportmagasinet #8 og få svar på, hvordan kan du styrke og udvikle din forretning igennem digitalisering

En aftale klar i 2023

EU og Storbritannien forventer officielt, at de vil kunne forhandle en overgangsaftale på plads inden december 2020. Søren Skibsted tror dog ikke, at det er realistisk og gætter på, at der vil gå tre til fire år, før parterne har en aftale:

”Til sammenligning tog det syv år at få en handelsaftale i stand mellem EU og Canada. Det vil sige, at vi skal frem til 2022, inden der ligger en konkret aftale. Når den er forhandlet færdig, kan det måske ende i en ny folkeafstemning om Brexit, fordi befolkningen så har et oplyst grundlag at træffe en beslutning på.”

Udarbejd en liste og følg den

Mens usikkerheden og forhandlingerne raser, er der en række ting, du som virksomhed skal sætte i værk og forholde dig til.

”Du skal ikke gemme dig under den parole, at alt er usikkert og afvente, før du handler. Der er mange forskellige ting, du kan og bør gøre nu for at sikre din forretning i Storbritannien. Start med at spørge dig selv, hvordan Brexit påvirker din industri, dine underleverandører og dine kontrakter,” siger Søren Skibsted og fortsætter:

”Udarbejd en one pager med de væsentligste områder for din virksomhed og genbesøg listen én gang i kvartalet. Derudover skal du have en mand dedikeret til opgaven, så I hele tiden følger udviklingen og får handlet i tide.”

Læs også: Danske leverandører til fødevareindustrien skal turde udnytte Brexit, mener Danish Food Tech Group

Pas på din arbejdskraft

Et af de vigtige elementer at få styr på nu er dine medarbejdere. Har du EU-borgere ansat i et datterselskab, skal du gøre noget for at skabe tryghed.

”Nettoimmigrationen i Storbritannien er lige nu lavere end nogensinde, og virksomhederne har behov for arbejdskraft. Du skal derfor sikre dine medarbejdere, og det kan du for eksempel gøre ved at bruge de engelske regler til at søge om permanent opholdstilladelse. Det koster ikke det store, men det gør, at du allerede nu kan skabe sikkerhed og tryghed for dine medarbejdere,” siger Søren Skibsted.

Beskyt dine varemærker

Varemærker og design, som du har beskyttet i EU, risikerer ikke længere at være gældende i Storbritannien. Derfor skal du også nu sørge for at sikre dig på den front.

”De fleste har styr på varemærkerne i EU, men beskyttelsen gælder ikke nødvendigvis i Storbritannien, når en ny aftale træder i kraft. Det skal du gøre nu, før alle andre kommer i gang. Der vil opstå kø for at få styr på varemærkerne i Storbritannien, og mens du ikke har varemærkebeskyttelse efter britisk lov, er du ikke sikret,” forklarer Søren Skibsted.

Gennemgå leveranceapparatet

Et andet vigtigt punkt er dine kontrakter – du skal for eksempel tage stilling til, hvad der skal ske, hvis en afgift bliver vedtaget.

”Er det din partner eller dig, der skal tage udgiften? Derudover kan der være muligheder for dig i et svagt pund, så kig på dit leveranceapparat og vurdér, om der er noget at komme efter,” siger Søren Skibsted og tilføjer, at også dine agentaftaler skal have et gennemsyn:

”Hvis du har aftaler, hvor der er en fast pris i pund, så er det ærgerligt for dig, hvis der sker et betydeligt kursfald. Derfor skal du forholde dig til, hvilken kurs prisen skal baseres på, eller du kan indgå en aftale om, at prisen skal baseres på en kurs inden for et spænd. Falder prisen under spændet skal den reguleres.” 

Læs mere: Vil du i gang med at sælge til det britiske fiskerimarked?

System Cleaners ser store muligheder i forbindelse med Brexit

”Mange virksomheder i England har et stort behov for at få opdateret deres produktionsapparat. Det betyder, at der inden for fødevareprocesindustrien er et kæmpe forretningspotentiale – også efter Brexit,” udtaler Peter Freiesleben, Sales Director hos System Cleaners A/S og fortsætter:

”Europa er et stort marked for engelske producenter. For at leve op til de øgede krav til fødevaresikkerhed både i og uden for Europa er englænderne nødt til at investere i deres produktionsapparat. Derfor ser vi ikke Brexit som en udfordring. Tværtimod ser vi mange muligheder i markedet.”

”Lige nu har vi fokus på en øget dialog med vores engelske distributører. Vi følger markedet og overvåger udviklingen nøje. Vi ved ikke, hvad der eventuelt kan komme af toldrestriktioner og barrierer. Uanset hvad der kommer, tror vi dog på, at det ikke vil volde os vanskeligheder i den nærmeste fremtid,” siger Peter Freiesleben.

Læs mere i Eksportmagasinet #8