Strecon skaber eksportsucces med professionel bestyrelse

Et grundigt analysearbejde i bestyrelsen udfordrede Strecons eksportindsats, der nu er blevet langt mere strategisk og effektiv. Opskriften er en differentieret tilgang til hvert marked.

Denne artikel blev oprindeligt bragt i 2017.

”Vi ville styrke og effektivisere vores internationale salg. Derfor havde vi brug for strategiske øjne på, hvordan vi bedst kunne organisere os på hvilke eksportmarkeder,” siger Erik Lund.

Sønderborg-virksomheden producerer specialværktøjer, -maskiner og -udstyr til blandt andet automobilindustrien. Oprindeligt var Strecon en del af Danfoss, men i 2001 købte blandt andre Erik Lund forretningsenheden ud og dannede et selvstændigt aktieselskab.

Bestyrelse i etaper

Den selskabsform gjorde, at Strecon fra begyndelsen har haft en bestyrelse tilknyttet. Men det har taget nogle år, før der var tale om en egentlig professionel bestyrelse.

”Det har været en proces for os. I starten var det en 100 procent internt kontrolleret bestyrelse, og i dag har vi tre eksterne bestyrelsesmedlemmer. Det er dygtige folk, som i andre sammenhænge har udfordret os og stillet de frække spørgsmål. Derfor var de naturlige at invitere med i bestyrelsen,” siger Erik Lund.

[Brug ikke] Erik Lund (tv.), medejer og direktør, Strecon.
Vi er blevet bedre til at skille den overordnede ledelse fra den daglige driftsledelse, siger Erik Lund (tv.), medejer og direktør, Strecon.
Skarp på markeder

Strecons fokus på mere målrettet eksport skyldes især, at virksomheden vil styrke salget på sine eksisterende markeder Tyskland, USA og Japan. Samtidig vil Strecon gerne ind på nye markeder, hvor især Kina er interessant.

”Derfor er vores bestyrelse kommet med indspark til, hvordan vi kan skalere forretningskernen til effektivt eksportsalg på flere markeder og i det hele taget få fastlagt en internationaliseringsstrategi,” siger Erik Lund og uddyber:

”Et af medlemmerne har stor eksporterfaring, og ud fra hans grundige analysearbejde er vi nu i gang med at ændre hele vores internationale struktur. Vi er blevet skarpere på vores produktteknologi og på, hvilke markeder der er vigtigst for os. Nogle lande kræver et setup med egen afdeling, mens det andre steder er mere effektivt med agenter.”

Strecons råd til bestyrelsesarbejdet

  • Prioritér en professionel bestyrelse med eksterne medlemmer – så får du kompetent sparring til at udvikle din virksomhed på flere fronter.
  • Hold driftsledelse uden for bestyrelseslokalet – her skal snakkes overordnet styring og strategisk udvikling.
  • Effektivt bestyrelsesarbejde kræver, at du som ejer og leder er åben for reelt samarbejde med bestyrelsen.
Økonomisk gevinst

Strategiarbejdet betyder konkret, at Strecon er ved at etablere sig i Kina med lokal produktion i et joint venture. I Japan vil strukturen blive ændret fra distributør til agent, og virksomheden vil implementere en tilsvarende løsning i Korea.

”Vi har løftet os og driver nu en meget mere professionel virksomhed med en mere effektiv eksportopskrift. Det har gjort en stor forskel for vores vækst og driftsøkonomi, og så er vi blevet bedre til at skille den overordnede ledelse fra den daglige driftsledelse,” siger Erik Lund og tilføjer, at det er vigtigt, hvis du vil have optimalt udbytte af din bestyrelse:

”De skal ikke fedtes ind i dagligdagens driftsproblemer, men bidrage til at holde det overordnede perspektiv på virksomhedens lønsomhed, risikostyring og strategiske udvikling.”

  • [Brug ikke] Kim Møller Rasmussen Insourze

    Den professionelle bestyrelse gør din eksport strategisk

    Hvis du som direktør eller ejerleder tør slippe tøjlerne lidt og få en professionel bestyrelse, åbner du til gengæld for bedre indtjening, genvej til flere markeder og øget troværdighed i eksportsalget.