Eksport til Indien: Elefanten, der for alvor begynder at løbe

Indien udgør et stort potentiale for danske eksportvirksomheder, som er på udkig efter nye vækstmarkeder. Fra 2015 til 2018 steg dansk eksport til Indien fra 2,6 milliarder kroner til 3,5 milliarder kroner, og der ligger mere og venter ude i fremtiden.

Publiceret i 2018.

Flere større danske virksomheder har allerede fået øje på Indien som eksportmarked, og vi har taget en snak med Mr. Ajit Gupte, Indiens ambassadør i Danmark, og Hemant Dubey, Director of Business Development i indiske L&T Technology Services Limited for at høre mere om danske virksomheders potentiale i Indien.

Den indiske økonomi er blevet beskrevet som ’en elefant, der nu begynder at løbe’ af Den Internationale Valutafond, og flere af verdens største virksomheder kigger nu mod Indien af flere grunde. Mange års høje vækstrater og politiske tiltag begynder at give pote, så det indiske marked er for alvor blevet interessant.

I 2018 udgjorde Indien 15 procent af den samlede globale vækst og med en vækstrate på 7,5 procent vil landet overhale Tyskland og Japan. Dermed bliver landet verdens tredjestørste økonomi inden år 2030.

Stor indisk efterspørgsel efter dansk teknologi og knowhow

Indien er med andre ord et marked med kæmpe potentiale. Det skyldes blandt andet, at inderne er opmærksomme på, hvordan andre landes teknologier kan hjælpe udviklingen videre i verdens snart folkerigeste nation. Derfor er dansk teknologi og knowhow efterspurgt i Indien. Ifølge ambassadør Ajit Gupte kan Indien tage ved lære af Danmark og andre udviklede lande:

”Indien er med et befolkningstal på 1.3 milliarder det andet mest befolkede land i verden, og vi vil snart være det mest befolkningsrige land. Vi urbaniserer i høj hastighed og står nu overfor udfordringer som lande som Danmark har stået overfor igennem de seneste 30 år”. 

Nogle af de udfordringer, som Indien står overfor er:

  • Håndtering og reducering af plastikaffald
  • Håndtering af generelt affald
  • Reducering af luftforurening
  • Reducering af forurening i vand og floder
  • Reducering af spild i landbruget
7 gode råd til eksport til Indien fra ambassadør Mr. Ajit Gupte og Hemant Dubey
Et marked i udvikling

Director of Business Development hos L&T Technology Services Limited, Hemant Dubey, er enig i den udlægning af den indiske udvikling. Han ser, at en række industrier er interessante for danske virksomheder fx vedvarende energi, vandrensning og sanitet, infrastruktur, pharma, retail samt high tech og digitale løsninger.

”Indien er det, man kalder et ’late mover advantage country’”, fortæller Hemant Dubey.

Det betyder, at dele af den traditionelle udvikling, som vi kender fra vesten, er sprunget over. Det giver en række fordele, men gør også spillereglerne anderledes. Hermant Dubey kommer med et eksempel:

” Indien er sprunget over fastnet-telefonen, hvor kun 4-5 procent af netværket er etableret. Til gengæld ejer 95 procent af befolkningen en mobiltelefon, og vi er derfor sprunget direkte ind i den mobile verden.”

De danske virksomheder står overfor et marked, hvor moderne teknologi er efterspurgt, og hvor markedet er modent. Hertil kommer en voksende indisk middelklasse med stor disponibel indkomst, som naturligt løfter efterspørgslen efter kvalitetsprodukter, der går udover forbrugsgoder. De efterspørger også sikkerheds- og sundhedsløsninger, ligesom deres livsstil ændrer sig i takt med urbaniseringen.

Den indiske ambassade har identificeret en række nøglesektorer, hvor samarbejde mellem Indien og Danmark er særlig relevant:

  • Vedvarende energi, særligt inden for vindenergi
  • Fødevareindustrien
  • Landbrug
  • Byudvikling
  • Vand
Et godt ry i Indien og styrkede diplomatiske bånd

Danske virksomheder og løsninger har et godt ry i Indien og med et styrket diplomatisk bånd, er banen kridtet op og klar til at blive indtaget. Det diplomatiske bånd har oplevet et gevaldigt løft med bilaterale ministerbesøg, senest da tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen stod i spidsen for en større erhvervsdelegation til Vibrant Gujarat Summit 2019, hvor Danmark var partnerland. Det er sket efter en længere periode, hvor det dansk-indiske samarbejde var iskoldt. Ifølge Hemant Dubey og Ajit Gupte er der sket en række reformer, som både gør det mere fordelagtigt at gøre forretning i Indien og ikke mindst nemmere.

”Jeg er sikker på, at danske virksomheder har oplevet problemer og regler og reguleringer. Men jeg er glad for at fortælle at den nuværende indiske regering er ’pro-business’. Inden har blandt andet sprunget 65 pladser frem i The World Banks Ease of Doing Business Index,” siger Hemant Dubey.

Ajit Gupte stemmer i og siger: ”Den globale interesse i Indien er øget væsentligt”, og uddyber ”Indiens profil er også blevet stærkere, og en stor del af verdens største virksomheder kigger på Indien. Det er ikke kun som et vigtigt marked, men også som base for global eksport”. 

På grund af det gode ry i Indien, er de indiske virksomheder også interesseret i joint ventures og samarbejder med danske virksomheder, som kan levere de rette løsninger. 

”Danmark er, på trods af sin størrelse, en leder inden for teknologiske løsninger og går forrest, når det handler om innovation. En række virksomheder har verdensklasse løsninger i niche-brancher, som i høj grad er relevante for Indien,” siger Ajit Gupte.  

eksport til Indien fra 2,6 milliarder kroner til 3,5 milliarder kroner

Tilfældigheder fik Novadan igang i Indien

Går du udelukkende ind på nye markeder med en skarp strategi efter flere års overvejelser? Eller giver du også rum til pludselige ideer? Hos Novadan blev en tilfældig indskydelse fra en distributør døråbner til Indien.