15.06.2017

Kapital fra IFU gav ballast i et kaotisk Egypten

Midt i fiskefoderproducenten Aller Aquas indtog på det egyptiske marked brød det arabiske forår ud. Kapital og rådgivning fra IFU var derfor en vigtig hjælp, da virksomheden skulle bygge ny fabrik og etablere et joint venture i landet.

”Vi blev i 2009 kontaktet af en egyptisk fiskefoderfabrik, som ville have en partner med knowhow. Vi var ikke til stede på markedet, men det var interessant for os. Fisk er en vigtig fødevare for befolkningen, og fiskeopdræt er en af de hurtigst voksende industrier i landet,” siger Henrik Halken, Group Vice President i Aller Aqua.

Læs også: Kickstart emerging markets med IFU i bestyrelsen

Fordel med mand på stedet

Den familieejede virksomhed producerer fiskefoder til både dam- og havbrug og har eksport til mere end 60 lande. Eksport er derfor ikke ukendt territorium, og normalt starter Aller Aqua selv helt fra bunden på nye markeder. En række faktorer gjorde dog, at det var en fordel at få IFU med som partner i Egypten.

”Selvom vi havde et godt match med en mulig lokal partner til et joint venture, brugte vi IFU til at undersøge virksomheden og rammerne omkring dette setup. Det indbefattede eksempelvis regnskaber, due diligence samt skattemæssige og lovgivningsmæssige forhold,” siger Henrik Halken og fortsætter:

”Da vi var nye i Egypten, var det også en fordel, at IFU allerede havde lokalkendskab og erfaring med markedet. Du har brug for at vide, hvordan du etablerer et selskab, hvem der sætter vedtægter op og så videre. Her brugte vi IFU’s mand på stedet, og han trådte også ind i bestyrelsen i det lokale selskab.”

Læs også: Få dit eksportsalg i hus med hjælp fra EKF

Vestlig kapital en fordel

Samtidig var kapital fra IFU vigtigt. Aller Aqua Egypt blev en realitet i 2011 som et joint venture mellem IFU, Aller Aqua og den egyptiske fiskefoderfabrik. Ud over en aktieandel på 20 procent var IFU långiver til en udvidelse af fabrikken.

”Vi vil gerne have lokale partnere med, når vi etablerer os på nye markeder. Så arbejder vi efter samme mål. Men landet var i kaos, og vi ville ikke benytte lokale banker, så det
var en fordel med vestlig valuta i ryggen. Desuden var det en blåstempling over for ambassade og myndigheder, at der var en kongekrone på samarbejdspartnerens visitkort,”
siger Henrik Halken.

Aller Aqua har også samarbejde med IFU i Zambia og Kina.

Læs også: eStatistik: Erfarne SMV-eksportører bidrager mest til dansk eksportvækst

 

Om Aller Aqua Egypt

Joint venture mellem Aller Aqua, IFU og egyptisk fiskefoderfabrik og etableret i Egypten i 2011. IFU har en aktieandel på 20 procent og har ydet lån til at udvide fabrikken. Samtidig er IFU med i bestyrelsen for Aller Aqua Egypt.