Den professionelle bestyrelse gør din eksport strategisk

Hvis du som direktør eller ejerleder tør slippe tøjlerne lidt og få en professionel bestyrelse, åbner du til gengæld for bedre indtjening, genvej til flere markeder og øget troværdighed i eksportsalget.

Når du har en professionel bestyrelse, bliver blikket løftet fra daglig drift til strategiske målsætninger, produktionsoptimering og fremtidssikring af virksomheden. Den fordel bliver kun forstærket, når du og din virksomhed vil ud over Danmarks grænser, hvor markederne er mere komplekse.

Sådan siger Kim Møller Rasmussen. Han er partner i konsulentvirksomheden InSourze, der er specialister i bestyrelsesarbejde.

”Den gode bestyrelse er virksomhedens øjne ind i fremtiden. Den stiller kritiske spørgsmål, støtter og leder direktøren og byder ind med konkret viden og erfaring. For eksempel: vi kan udnytte vores maskinpark bedre og få en lavere enhedspris, hvis vi producerer tre gange så meget og går efter markedsandele i Tyskland. Samtidig giver en professionel bestyrelse mere pondus i lande, hvor hierarki har stor betydning.”

Træf gode beslutninger

Overvejer du en professionel bestyrelse, kan det virke som en stor mundfuld, hvor du afgiver noget af dit hjerteblod. Ifølge Kim Møller Rasmussen skal en bestyrelse dog ses som mennesker, der vil gøre deres bedste for at hjælpe dig.

”Som direktør eller ejerleder er du jo dygtig, men ikke nødvendigvis specialist i ledelse eller eksport. Derfor har du brug for nogen, der kan hjælpe dig med at træffe de rigtige beslutninger på et solidt beslutningsgrundlag.”

[Brug ikke] Kim Møller Rasmussen Insourze
Kim Møller Rasmussen er blandt andet uddannet MBA, og han er partner og rådgiver i konsulentvirksomheden InSourze.
Rekruttér de rigtige

Når du skal finde bestyrelsesmedlemmer til din virksomhed, bør du gå struktureret til værks og ikke ty til hurtige løsninger. Ifølge Kim Møller Rasmussen læner alt for mange sig op ad netværkets anbefalinger, men det er måske ikke det rette match for din virksomhed:

”Giv dig selv det bedste og største udvalg ved at bruge online bestyrelsesdatabaser, LinkedIn, Connect Denmark eller lister fra fx dit lokale erhvervsråd. Du kan også slå stillingsopslag op, som når du rekrutterer en ny medarbejder. Hvis du ikke gør det ordentligt, bliver din bestyrelse også derefter,” siger Kim Møller Rasmussen.

Hvordan kan en bestyrelse løfte din eksportvirksomhed?

  • Strategisk erfaring, der styrer din virksomhed i den rigtige retning.
  • Viden og kompetencer inden for fx konkrete markeder.
  • Større troværdighed over for kunder og samarbejdspartnere.
  • Sparring og ledelse, så du kan træffe bedre beslutninger.
  • Blik ind i fremtidens trends på blandt andet udenlandske markeder.

5 steps til den rigtige bestyrelse

  • Find den rigtige bestyrelsesformand. Gå efter én med erfaring i strategi og ledelse. Der skal også være god kemi – han eller hun skal have empati og forstå dig, din forretning og dine udfordringer.
  • Klarlæg virksomhedens strategi og målsætninger sammen med bestyrelsesformanden, så I har overblik over, hvilke opgaver bestyrelsen skal være med til at løfte.
  • Rekruttér 1-3 yderligere bestyrelsesmedlemmer ud fra virksomhedens strategi. Skal I for eksempel ind på det tyske marked, bør I finde én med erfaring i eksport til Tyskland.
  • Sæt bestyrelsesarbejdet i gang. Start med en grundig forventningsafstemning i stedet for at gå direkte til dagsordenen første gang.
  • Evaluér. Hvert år skal I tage bestyrelsesarbejdet op til revision og se på, hvad I kan gøre bedre, om I lever op til forventningsafstemningen etc.

Det gode samarbejde med bestyrelsen

  • Hold minimum fire bestyrelsesmøder om året. Derudover bør du tage en status med formanden 6-8 gange årligt, hvor I følger op på beslutninger og igangsat arbejde.
  • Betragt bestyrelsen som din sparringspartner. De har din virksomheds interesse for øje, og modsat en ekstern rådgiver har bestyrelsen personligt ansvar for de beslutninger, der træffes.
  • Vær åben over for og lyt til hinanden på møder, så I får en dybere indsigt og kan skabe et ordentligt beslutningsgrundlag.
  • I stedet for at se det som kontrol så betragt opfølgning på dit arbejde som en læreproces, hvor du bliver dygtigere som leder.
  • Er du bekymret over at afgive magt, så husk, at du selv er medlem af bestyrelsen og kan argumentere for din sag. I yderste tilfælde kan du som ejerleder skifte bestyrelsen ud.
[Brug ikke] Erik Lund (tv.), medejer og direktør, Strecon.

Strecon skaber eksportsucces med professionel betyrelse

Et grundigt analysearbejde i bestyrelsen udfordrede Strecons eksportindsats, der nu er blevet langt mere strategisk og effektiv. Opskriften er en differentieret tilgang til hvert marked.