Robotter løfter konkurrenceevnen hos Landia

Landia har valgt at fastholde sin produktion i Lem, hvor virksomheden blev grundlagt i 1933. Der er flere omkostninger ved at have produktion i Danmark end for eksempel i Kina, så det stiller høje krav til virksomhedens konkurrenceevne.

”Hvis vi vil have en succesfuld virksomhed om fem-ti år, er vi nødt til at udvikle os. Både i forhold til at optimere produktionen og udvikle nye produkter,” siger Steen Buhl Larsen, CEO hos Landia, som leverer pumpe- og omrøringsløsninger til mange forskellige brancher blandt andet landbrug, spildevand, bioenergi og fiskeindustri.

Hvorfor optimere?

Landia er i skarp konkurrence med virksomheder, som kan producere billigere i udlandet.

”Vi ser det som en styrke at have en produktion i Danmark. Det giver os adgang til medarbejdere med et højt uddannelsesniveau og understøtter virksomhedens grønne profil, da der er mere fokus på genanvendelse i Danmark end for eksempel i Kina,” forklarer Steen Buhl Larsen og fortsætter:

”Det stiller dog ekstra krav til vores produktionskapacitet og konkurrenceevne. Ved at indsætte robotter i produktionen er vi blevet mere effektive og har øget vores produktivitet, og det har gjort os mere konkurrencedygtige.”

[Brug ikke] Foto: Landia - Cnc Afdeling
Foto: Landia

Hvorfor robotter?

Landia indførte den første reelle automation i 2010 i form af laserskæring, som var forstadiet til en senere svejserobot i produktionen i 2012. En robot, som skulle udføre standardopgaver. Siden har virksomheden investeret massivt i ny teknologi og indsat flere robotter. Blandt andet robotter på CNC-bearbejdningsmaskiner, som producer små stykantal og specialemner. Det betyder, at flere maskiner nu kan køre ubemandet. 

”Når du indfører teknologi på en opgave, er det vigtigt, at robotten arbejder 100 procent korrekt. Derfor har vi brug for medarbejdere, som kan programmere robotten og optimere processen omkring opgaven,” forklarer Steen Buhl Larsen og fortsætter:

”Derfor valgte vi at ansætte Kent Lindegaard Nielsen som automations- og procesudvikler med ansvar for dette område. Kent skal udelukkende fokusere på at implementere og optimere anvendelsen af robot- og CNC-teknologi i produktionen. Kent har flere års erfaring fra produktionen og arbejde med maskinerne, og så har han flair for at se, hvor vi kan optimere og gøre tingene bedre.”

Vækst kræver optimering

Landia har siden 2011 øget sin eksport med mere end 63 procent igennem fokus på nye produktområder og markeder. Det kræver investering i maskiner og ny teknologi.

”Vores fokus på nye vækstmarkeder kræver et opdateret produktionsapparat, som kan følge med de nye ordrer. Vi oplever også, at leveringstider er meget korte i dag. Derfor skal vores maskiner og processer være kørt i stilling, så vi hurtigt kan producere den efterspurgte løsning,” siger Steen Buhl Larsen og tilføjer:

”Det er en opgave, der er nemmere at løse med robotter, idet disse uden overvågning kan arbejde videre efter endt arbejdstid. Forudsætningen er stadig dygtige medarbejdere til at igangsætte processerne.”

Robotter erstatter ikke mennesker

Hos Landia har robotterne ikke erstattet medarbejderne. De går blot ind og overtager nogle af de rutineopgaver, der tidligere er blevet udført af et menneske. 

”Med implementering af robotter har vi indført en ny måde at arbejde på. Med robotter ændrer karakteren af opgaven sig og gør arbejdet mere spændende,” fortæller Steen Buhl Larsen og uddyber:

”Der er nemlig brug for en medarbejder, som kan programmere robotten og fortælle den, hvilken opgave den skal udføre og hvornår. Robotterne kan også arbejde videre, mens vi er til pause eller frokost.  Det betyder, at de i meget høj grad er med til at øge vores produktivitet.”

Forrest med udvikling

Landia vil gerne være den virksomhed, der er først med nye produkter og løsninger til deres kunder. Det stiller krav til produktudvikling og teknologi. 

”Vi har et mål om at gå forrest i branchen. Det kræver teknologi, som kan understøtte
målet og hjælpe os med at udvikle de løsninger, kunderne efterspørger,” siger Steen Buhl Larsen og tilføjer:

”Det handler altså i bund og grund om, at vi skal have spændende produkter og konkurrencedygtige priser, hvis vi vil vækste som virksomhed.”

Samtidig ønsker virksomheden at tiltrække de dygtigste medarbejdere.

”Vores beliggenhed gør, at det kræver en ekstra indsats at tiltrække og fastholde dygtige medarbejdere. Det er endnu en grund til, at vi har optimeret produktionen. Vi skal udvikle produkter, som, vores medarbejdere synes, er spændende at arbejde med,” forklarer Steen Buhl Larsen.

Stejl indlæringskurve

Ifølge Kent Lindegaard Nielsen, som er ansvarlig for at implementere og optimere brug af robotter i produktionen, kan alle udfordringer med indførelse af ny teknologi løses. Men det kræver vedholdenhed, og du skal afsætte ressourcer til at integrere den nye teknologi i produktionen.

”Lad være med at tro, at du køber et færdigt setup, som bare kører af sig selv. Du skal have de fysiske rammer på plads. Og så er der de menneskelige. Der vil altid være en angst for, at robotterne overtager arbejdet. Langt de fleste af vores medarbejdere kan dog godt se fordelene,” fortæller Kent og tilføjer:

”Lige når den nye teknologi kommer, kan det virke som en uoverskuelig opgave. Men når vi spoler frem i tiden, har det gang på gang vist sig, at det er det hele værd.”